Een gesprek tussen je hart & je brein

“Dare to connect with your heart. You will be lifting not only yourself and those you love and care about, but also the world in which you live.” — Doc Childre, HeartMath founder

In ons vindt er elk moment van de dag een gesprek plaats. Een stil, vaak onbewust, en eindeloze gesprek van op emoties gebaseerde signalen tussen ons hart en onze hersenen.

Dit gesprek bepaalt welke chemicaliën onze hersenen in ons lichaam vrijgeven.
Wanneer we onprettige emoties voelen (bijvoorbeeld boosheid, angst, jaloezie en woede), stuurt ons hart een signaal naar onze hersenen dat een afspiegeling is van onze gevoelens. Dergelijke emoties zijn onregelmatig en chaotisch, en dit is precies hoe het signaal dat ze naar de hersenen sturen eruit ziet. 

“Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we prettige emoties creëren en ervaren, het signaal van hart naar hersenen meer geharmoniseerd wordt.” 

Het menselijk lichaam interpreteert dit soort signalen als stress en activeert de mechanismen te reageren. Dit is onze instinctieve gevechts- of vluchtreactie.

Wanneer we prettige emoties creëren en ervaren, zoals waardering, zorg, dankbaarheid en mededogen, zal het signaal van hart naar hersenen meer geharmoniseerd worden. In de aanwezigheid van een geharmoniseerd signaal, is er geen fight-or-flight response. De stresshormonen nemen af, waardoor het hart en de hersenen de chemie kunnen produceren die een sterkere immuunrespons en grotere hoeveelheden DHEA, de voorloper van alle andere hormonen in het lichaam, ondersteunt. 

Het is dit gesprek dat de eerder beschreven harmonie van hart-hersenverbinding en samenhang creëert. Wanneer de coherentie optimaal is, is de frequentie ongeveer 0,1 Hertz. Dit is een zeer lage trilling, wat typisch de laagste frequentie is die de mens met het oor kan waarnemen.
De 0,1 Hertz frequentie is wel waarneembaar door andere vormen van leven, waaronder walvissen, dolfijnen en sommige soorten vis.

Wat belangrijk is voor ons is dat de kwaliteit van het signaal, onze hart-hersenverbinding en samenhang, direct gekoppeld is aan de emotie die we in ons hart voelen.

Dit is waar wetenschap en spiritualiteit elkaar overlappen. De wetenschappelijke technieken die door de onderzoekers van het HeartMath Instituut zijn ontwikkeld, sluiten nauw aan bij enkele van de technieken van de oude tradities die in de kloosters en de inheemse overlevering van het verleden bewaard zijn gebleven.

We leren allemaal op verschillende manieren, en mijn gevoel is dat wanneer iets waar is, het in de wereld in verschillende vormen verschijnt om de variaties in ons leren te weerspiegelen.

Met dit idee in het achterhoofd heb ik ervoor gekozen om de opleiding HeartMath Therapeut te doen, zodat ik de HeartMath technieken kan delen. Omdat het veilig is, gebaseerd is op goed onderzochte wetenschap en toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken is in ons dagelijks leven.

De technieken om hart-hersenverbinding en coherentie te creëren zijn eenvoudige stappen die je gemakkelijk kunt leren. Deze stappen creëren een ervaring die ons terugbrengt naar een natuurlijke harmonie die vroeger in ons lichaam bestond, voordat we ons hart-hersennetwerk via onze conditionering begonnen te scheiden.

Wil jij ook HeartMath technieken leren kijk dan op Mirnergy.nl/heartmath