Wees geen gevangene van je eigen denken.

Geef je vaste mindset op, leer nieuwe skills en geef jezelf de kans om je potentieel te ontwikkelen.

Mindsets zijn krachtige overtuigingen, het zijn gedachten en denkpatronen in je hoofd die je kunt veranderen!

Verander wat je gelooft over talent. Met een vaste mindset geloof je dat je óf geboren bent met talent óf niet. Met een groeimindset weet je dat dit onjuist is.

De sleutel tot het veranderen van je mindset ligt eerst en vooral in zelfbewustzijn.

  1. Identificeer de gebieden waar je een groeimindset hebt.
  2. Identificeer ook de gebieden waar een vaste mindset hebt. Vergelijk deze lijst met de lijst van de gebieden waar je een groeimindset hebt. Wat is het verschil? Het doel is je denkpatronen te verkennen.
  3. Het kennen van het onderscheid tussen een groeimindset en een vaste mindset geeft je een keuze. De keuze om dingen aan te pakken met een groeimindset. Herken ook de “stem” van je vaste mindset: “weet als ik vaal?” of “Had ik maar talent” of “Wie denken ze wel niet dat ze zijn?” De innerlijke criticus die ons en ons werk veroordeeld. Wanneer je weet dat je een vaste mindset hebt, kun je anticiperen op deze stem door hem er gewoonweg te laten zijn en terug te praten met een groeimindset. 
  4. Onderneem acties met je groeimindset die je verder brengen met je ontwikkeling. Bij bijvoorbeeld; een nieuwe uitdaging aangaan, leren van tegenslagen en je acties bijstellen op basis van feedback. Doe dit met kleine stapsgewijze acties.
  5. Je hersenen zijn als een spier. Als je die traint, wordt hij sterker. Hoe meer je oefent, hoe sterker je hersenen worden en hoe automatischer datgene wordt wat je oefent. Zolang onze hersenen goed functioneren, kunnen we altijd leren, bestaande capaciteiten verbeteren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen!
  6. Blijf flexibel, let op en pas je aan. Als je geen vooruitgang boekt wil dat niets zeggen over je capaciteiten. Het betekent meestal dat je een andere aanpak moet kiezen. 

Iedereen is een mengeling van een vaste en een groeimindset. Je kunt een overheersende groeimindset hebben op een bepaald gebied, maar er kunnen nog steeds dingen zijn die je triggeren naar een vaste mindset. Bijvoorbeeld door overtuigingen geconditioneerd tijdens je kindertijd.

We mogen allemaal opzoek naar onze vaste mindset triggers en deze gaan begrijpen wanneer we in die mindset vervallen.

Een groeimindset gaat niet over harder en harder proberen, maar gaat vooral over slimmer werken. Het daagt ons uit om strategieën te zoeken en die op onszelf uit te testen tot je de juiste strategie voor jezelf hebt gevonden. 

Angst is een slechte raadgever! Een vaste mindset wordt beheerst door angst. Wanneer de vreugde van groei groter is dan de angst voor veiligheid, kiezen we voor groei. Maar wanneer de angst voor veiligheid groter is dan de vreugde die we ervaren door te groeien, bevriezen we (Maslow).

Word je bewust van de angst die je gedrag  stuurt. Realiseer je dat het geen basis heeft in je huidige realiteit. Verwelkom deze angst. Benoem het desnoods met: “Er wordt angst ervaren.” Laat de angst “zijn”. Je zult merken dat de angst dan vanzelf minder wordt, het laat vanzelf los. 

Wat heb jij altijd al willen leren of veranderen aan jezelf? 

X-MIR

Boekentip: Mindset, the new psychology of succes by Carol Dweck